Low-Impact Lodging: Singapore’s Stunning Eco Apartments

What if apartment living were more about community and nature, and less about the typical tall, isolated buildings we’re used to? This innovative residential construction project in Singapore is an ambitious attempt to both build a tight-knit apartment community and create a housing complex that is in touch with the environment surrounding it. The Interlace will be one of the most visually impressive, socially rich housing developments Singapore has ever seen.

The island nation of Singapore is known for its lush, beautiful vegetation. The rainforest-like setting calls for residences that take full advantage of the stunning views and unparalleled recreational activities. The Interlace is a housing development, designed by OMA, that will allow residents to remain in constant visual contact with the incredible landscape. But perhaps more importantly, the design will encourage residents to meet and mingle with each other.

Thirty-one rectangular units, each one six stories tall, will be stacked in staggered hexagons around eight open-air courtyards. Because of the configuration of the units, each apartment will have ample privacy but offer residents a host of opportunities to get to know their neighbors. The communal courtyards and other public spaces invite residents out to spend time with one another in the lush green beauty of Singapore’s open spaces.

The unique configuration of the buildings allows plenty of light and air to flow through each residence. Rooftop courtyards and gardens offer even more opportunities to enjoy the landscape while mingling with other residents. The overall result is a housing development that doesn’t seem terribly intrusive in its stunning surroundings.

This project isn’t only beautiful, and it’s not simply a novel way to enjoy Singapore. It also has a number of sustainable features built in. When OMA architects were developing the plans, they carefully analyzed the site on which the development will be built. The sun, wind and micro-climate conditions on the building site were taken into consideration, and low-impact passive energy strategies – like using strategically placed bodies of water for passive cooling – were integrated. The project is slated to begin construction in 2010.

Connect

SyndicatedTV Widget